PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52/316502

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Educatie si Ocupare 2021-2027

Prioritatea: 4. Antreprenoriat și economie socială

Obiectivul specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale (FSE+)

Acțiunea 4.a.2 Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului


Titlu proiect: "Întreprinderile sociale sprijin pentru șomeri"

Beneficiar: Centrul European pentru Promovarea si Integrarea Romilor

[www.intreprinderisocialeolteniaurban.centruleuropean.ro]



Obiectivul general

Obiectivul general al proiectului este înființarea de structuri sustenabile de economie socială în mediul urban, pentru a asigura integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile.

Scopul proiectului de infiintare a entitatilor de economie sociala in mediul urban, în vederea integrarii pe piata fortei de munca a persoanelor din grupurile vulnerabile, se realizeaza prin acordarea de sprijin pentru persoanele din mediul urban care doresc sa devina antreprenori in domeniul economiei sociale (formare si consiliere in antreprenoriat social) si acordarea de ajutoare de minimis pentru infiintarea de intreprinderi sociale care sa creeze noi locuri de munca pentru persoanele vulnerabile si nu numai.


Obiectivele specifice

OS1. „Asigurarea sprijinului pentru 131 de persoane din Regiunea Sud-Vest Oltenia care doresc să devină antreprenori în domeniul economiei sociale și să înființeze o întreprindere socială”.

OS2. „Dezvoltarea competențelor în domeniul antreprenoriatului social pentru 26 de persoane selectate în vederea implementării planurilor de afaceri și asigurarea sprijinului pentru înființarea și demararea funcționării întreprinderilor nou înființate.”

OS3. „Dezvoltarea economiei sociale prin functionarea și dezvoltarea a 26 de intreprinderi socile in mediul urban din Regiunea Sud-Vest Oltenia și crearea a minim 137 noi de locuri de muncă.”


Grupul tinta

Grupul tinta vizat in cadrul proiectului este format din 131 persoane care doresc sa infiinteze intreprinderi sociale, in mediul urban din Regiunea SV Oltenia, in vederea integrarii pe piata fortei de munca a persoanelor vulnerabile si in vederea combaterii saraciei.

Persoanele selectate in grupul tinta trebuie sa indeplineasca urmatoarea conditii: sa fie persoane aflate in cautarea unui loc de munca, tineri cu varsta peste 30 ani, someri, someri de lunga durata, persoane din grupuri dezavantajate pe piata muncii sau persoane inactive si sa aiba domiciliul in Regiunea SV Oltenia.

Structura numerica a grupului tinta, conform activitatilor proiectului, este:

- 131 persoane informate cu privire la actiunile derulate in cadrul proiectului si inregistrate in GT care participa la activitatile de formare „Antreprenor in economia sociala”;

- 120 de persoane care finalizeaza formarea cu certificat (91,6% din total participanti la curs);

- 26 de persoane selectate in urma concursului de planurilor de afaceri, care obtin finantare pentru implementarea planurilor de afaceri, beneficiaza de servicii de consiliere/consultanta antreprenoriala si de monitorizare a planurilor de afaceri pe parcursul implementarii proiectului.


Activitatile proiectului:

1. Desfasurarea campaniei de informare a publicului cu privire la actiunile derulate in cadrul proiectului

2. Selectarea grupului tinta ce va participa la actiunile de sprijin organizate in cadrul proiectului

3. Derularea programelor de formare antreprenoriala

4. Depunerea si selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finantate in cadrul proiectului

5. Furnizarea serviciilor personalizate de consiliere ulterior finalizarii procesului de selectie a planurilor de afaceri

6. Asigurarea infiintarii si demararii functionarii intreprinderilor ce vor implementa planurile de afaceri cu ajutor de minimis in cadrul proiectului

7. Decontarea pentru entitatile economiei sociale a sumelor aferente implementarii planurilor de afaceri selectate in cadrul proiectului

8. Monitorizarea functionarii si dezvoltarii entitatilor de economie sociala finantate

9. Activitati administrative, de suport/achizitii si informarea si publicitatea proiectului

10. Managementul proiectului


Rezultatele estimate:

131 de persoane participă la cursul de formare „Antreprenor în economia socială”;

120 de persoane finalizează formarea cu certificat;

26 de persoane selectate în urma concursului de planuri de afaceri obțin finanțarea planurilor de afaceri și beneficiază de servicii de consiliere și consultanță antreprenorială;

26 de întreprinderi sociale înființate beneficiază de ajutor de minimis și de monitorizarea funcționării pe parcursul implementării proiectului;

137 de locuri de muncă create în cadrul întreprinderilor sociale înființate.